Hey, na forum jestem nowy, ale czytam wiadomości klubowe od dawna. Mój problem polega na tym, że po 8 latach jazdy na gazie fabią 1 1,4 AZE kupiłem Octę 2 FL 1,6 102 KM z gazem dokładanym w salonie za prawie 5 tys.Tylko że ta instalacja gazowo-benzynowa do pierwszego przeglądu po 15 tys. działała jak należy na gazie, a po wgraniu na siłę nowej mapy łyka tez benzynę. Może jednak wartałoby się dobić do rzecznika praw konsumenta lub założyć pozew zbiorowy, bo każdy z osobna to sobie tylko pogada. A czas leci i za rok nie będzie już aut na gwarancji.
Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez bishopNie ważne czy wierzysz aso , ważne że płacisz :lol: / tak ten przegląd darmowy , ale będziesz bulił kase za jazdę na pb zamiast lpg/ tzn Twoja firma , bo prywatnie pewnie byś, zmienił podejście do dotrysku pb.
A prywatnie miałem kiedyś O1 z LPG, ale nawet nie wiem jaka instalka tam była. Wiem tyle, że paliła i jeździła na gazie, chyba że się samemu przełączyło na Pb. Ja tylko odstawiałem auto do mechanika i na zmianę opon. No i tankowałem - 99% czasu jeździła nim żona
P.S. Czy to norma, żeby felgi Denom 17" z oponami Barum Bravuris 225/45/17 kosztowały 5500zł za komplet? (Chociaż w ASO pewnie tak :P)
Komentarz
-
-
Trzeba podjechac do gazownika i niech ustawi po ludzki i zapomniej o ASO. Kolejne 15kkm to bedzie akurat na koniec gwarancji pewnie, wiec przed tym wyjazdem mozna znow na chwile zmienic jak robi to ASO.
Kolejna sprawa tu co ASO to robi inaczej, wiec jest szansa ze sami nie beda wiedzieli co zrobili, a co nie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTrzeba podjechac do gazownika i niech ustawi po ludzki i zapomniej o ASO. Kolejne 15kkm to bedzie akurat na koniec gwarancji pewnie, wiec przed tym wyjazdem mozna znow na chwile zmienic jak robi to ASO.
[ Dodano: Sro 11 Gru, 13 21:27 ]
Nie doczytałem że odpowiedź Maicrofta nie dotyczy mojego posta
Komentarz
-
-
patenty typu dotryk PB oraz wysoka temperatura przełączania
Co trochę jakaś nowsza mapa i lepsza od poprzedniej, która była najlepsza
Komentarz
-
-
Landi nie jest zła tylko trzeba znaleźć gaziarza żeby to ogarniał
no i nie montować LPG w ASO chyba że za 1 zł
Ale zestaw komputer omegas + wtryski keihiny + reduktor IG1 i filtr fazy lotnej z włókna szklanego wystrojone na drodze w pełnym zakresie obrotów i przypominasz sobie o LPG przed kasą.
A jak ustawiona na sondzie szerokopasmowej przy pedale w podłodze na 0,9 to się zbiera lepiej niż na PB
Komentarz
-
-
czy moglby ktos opisac tak bardzo dokladnie jak wykonac ustawienie mapy samemu
przy zalozeniu ze mam kabelek do lpg (od CCY) oraz kablek vag 002 (od e-service.info.pl) ?
w sensie co odczytywac z sondy i jak to przeniesc na ustawienie mapy lpg...
czy po wymianie filtrow (obu) nie powinno sie wykonywac kazdorazowo autokalibracji?
pytam bo wlasnie jestem po wymianie w aso - nic nie zmienili w mapie, ani nie wgrali nowej wersji ani nie dodali dotrysku - nie zrobili doslownie nic poza sprawdzeniem czy nie ma bledow.
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft
Kehiny mozna zamienic na Barracudy albo Hany i tez bedzie wzorowo.
wymiana na nowe mady to ok 1000 wiec barracudy zdecydowanie tansze
pytanie tylko czy sie napewno da i ile to wyjdzie ?
Komentarz
-
-
Są medy w nowej specyfikacji, która ma podobno rozwiązać problemy z trwałością jakie ostatnio występowały.
Jeśli montujesz instalacje gazowe Landi Renzo z wtryskiwaczami MED ta informacja może być dla Ciebie ważna, koniecznie przeczytaj całość.
Na allegro niebieskie(odpowiednik czarnych) można już kupić w cenie od 135 złotych /sztuka.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez logan_xNa allegro niebieskie(odpowiednik czarnych) można już kupić w cenie od 135 złotych /sztuka.
Nie wiem czy ASO bedzie chcialo to zrobic jak ktos podjedzie ze swoimi wtryskami - moze ktos ma info czy tak sie da ?
Rozmawialem z kilkoma gaziarzami i maja podobnie - nie bardzo sie rwa do montowania jak ktos przyjedzie ze swoimi.
Druga sprawa ze z rozm tel wiem ze soft jaki jest od Landi w tourach moze byc "zablokowany" i ze trzeba by to sprawdzic.
Dlatego tez pytam czy komus udalo sie wymienic na Hanki albo polskie barracudy i mu to wszystko hula ?
Komentarz
-
-
Rozmawialem z kilkoma gaziarzami i maja podobnie - nie bardzo sie rwa do montowania jak ktos przyjedzie ze swoimi.
Druga sprawa ze z rozm tel wiem ze soft jaki jest od Landi w tourach moze byc "zablokowany" i ze trzeba by to sprawdzic.
Co do tego artykułu na gazeo.pl - ciekawe czy jak pojadę na wiosnę do ASO to już będę wymieniać na te nowe czy nadal wciskać stare wersje.
Komentarz
-
-
To będzie już trzecia wymiana wtryskiwaczy. Za każdym razem jest ten sam objaw i nie robią problemów z wymianą. Tutaj nie trzeba komputera by stwierdzić nieprawidłowości
odpalasz silnik, podnosisz maskę i pokazujesz jak co 5-15 sekund silnik podbija obroty nawet bez podnoszenia maski widać na obrotomierzu jak wskazówka idzie do góry dodatkowo spalanie skacze z 0,7 na 1,6.
W sumie to nie stwierdziłem innych objawów, żadnego szarpania, gaśnięcia czy spadku mocy. tylko te cholerne falowanie
Wydaje mi się że falowanie nasila się jak mam zatankowany lpg do pełna ale nie jestem pewien. Sprawdzę to w tym tygodniu (O ile w ogóle może to mieć jakiś wpływ)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kinimod1987Rozmawialem z kilkoma gaziarzami i maja podobnie - nie bardzo sie rwa do montowania jak ktos przyjedzie ze swoimi.
vario gas - ewentualnie wymiana na Hanki koszt 600-700 ale do sprawdzenia czy nie zablokowany komp.
Trzecia wymiana wtryskow - a na jakie wymieniali Ci poprzednio - wstawiali czarne czy juz z niebieska koncowka ?
Komentarz
-
Komentarz